slmt dtg

Pengikut

ads by mangga

HBeat

Isnin, 28 Mac 2011

Vettel juara pembuka tirai 2011


VETTEL (tengah) menjulang trofi selepas menjuarai perlumbaan GP Australia di Litar Albert Park semalam. Hamilton (kiri) dan Petrov masing-masing menduduki tempat kedua dan ketiga.

MELBOURNE - Pemandu sensasi Red Bull, Sebastian Vettel memulakan musim baru perlumbaan Formula Satu (F1) dengan bergaya apabila menjuarai Grand Prix (GP) Australia semalam.
Vettel menamatkan perlumbaan di Litar Albert Park itu dengan catatan masa 1 jam 29 minit 30.259 saat.
Kemenangan itu juga sekali gus memberi gambaran awal betapa dia seakan-akan berpotensi besar untuk mempertahankan gelaran juara dunia yang dimenangi musim lalu.
Pemandu muda dari Jerman berusia 23 tahun itu yang memulakan perlumbaan di petak depan langsung tidak menoleh ke belakang untuk mendahului sehingga tamat dan meraih kejuaraan ke-11 dalam kariernya.
Ini merupakan kemenangan ketiga berturut-turut diraih Vettel jika diambil kira pencapaian dalam dua perlumbaan terakhir musim lalu.
Tempat kedua menjadi milik pemandu McLaren, Lewis Hamilton yang ketinggalan 22.2s di belakang Vettel.
"Terima kasih krew, perlumbaan yang hebat. Segalanya terkawal, kereta mantap, hentian pit cemerlang. Kita banyak belajar hari ini (semalam)," katanya menerusi radio pasukan sebaik melintasi garisan penamat.
Vettel bagaimanapun menegaskan, kejayaan itu tidak dicapai dengan mudah terutama ketika permulaan yang genting sebelum berjaya terlepas daripada asakan lawan.
"Mujur juga di pertengahan perlumbaan Lewis tercicir sedikit dan ia membolehkan saya mengawal perlumbaan dengan lebih baik.
"Ini kali pertama saya berjaya menamatkan perlumbaan di GP Australia. Jadi tentulah saya cukup gembira," kata Vettel.
Hamilton pula memberi pujian kepada pasukannya, McLaren kerana berjaya memulihkan jentera sehingga menjadi kompetitif pada saat akhir.
"Saya hanya perlu mengawal keadaan kereta ini untuk memungut mata penting di sini kerana musim masih panjang. Saya fikir kami cukup bagus dalam memberikan saingan," kata juara dunia 2008 itu.
Pencapaian mengejutkan pula dicatat pasukan Lotus Renault semalam apabila pelumba mereka, Vitaly Petrov berjaya menduduki tempat ketiga.
Selain menghadiahkan podium pertama buat pelumba yang datang dari Rusia, kejayaan itu juga satu kemenangan moral buat dua jenama kereta yang baru bergabung tenaga musim ini dalam kancah F1.
"Saya sendiri tidak percaya dapat duduk dengan Vettel dan Hamilton. Pasukan kami pasti bangga," kata Petrov.
Pemandu harapan Ferrari, Fernando Alonso sekadar menduduki tempat keempat manakala Felipe Massa bernasib baik apabila naik dari tangga kesembilan ke tangga ketujuh.
Ia gara-gara pembatalan keputusan dua pemandu Sauber, Sergio Perez dan Kamui Kobayashi yang pada awalnya menamatkan perlumbaan di tempat ketujuh dan kelapan.
Rakan sepasukan Vettel, Mark Webber pula gagal memanfaatkan kelebihan beraksi di negara sendiri apabila hanya mampu menduduki tempat kelima.
Kegagalan nama-nama besar ini dikaitkan dengan strategi mereka yang melakukan tiga hentian pit berbanding tiga pelumba teratas yang hanya melakukan dua hentian pit sepanjang perlumbaan. - Reuters

1 ulasan:

Iklan Mangga