slmt dtg

Pengikut

ads by mangga

HBeat

Isnin, 13 Jun 2011

Nordin daripada pemain simpanan jadi wira TerengganuKUALA TERENGGANU - Nama Ahmad Nordin Alias, 26, mungkin tidak segah pemain lain seperti Abdul Hadi Yahaya dan Ashaari Samsudin dalam skuad Terengganu.

Ahmad Nordin lebih banyak dalam senarai memanaskan bangku simpanan, namun kelmarin dia muncul beraksi di padang pada saat cukup getir dan menghadiah sesuatu yang cukup besar maknanya bagi diri sendiri dan negeri.

Anak muda kelahiran Medan Jaya, Marang itu mencuri tumpuan dan namanya menjadi sebutan apabila jaringannya pada minit ke-109 dalam final Piala FA kelmarin membolehkan skuad Penyu menundukkan Kelantan 2-1.

Terengganu meraih kejuaraan Piala FA yang pertama dalam tempoh 11 tahun dalam perlawanan bersejarah, disaksikan lebih 85,000 penonton, bilangan paling ramai dalam sejarah perlawanan akhir Piala FA.

Namanya pasti akan terus meniti di setiap bibir penyokong setia skuad Penyu disebabkan jaringan yang telah meranapkan impian puluhan ribu penyokong skuad Red Warriors.

Menurut bekas pemain Kuala Muda Naza itu, jaringan kemenangan kelmarin hadir tanpa disangka ketika tumpuan lebih diarahkan kepada pemain lain termasuk Abdul Manaf Mamat untuk menghasilkan gol.

"Alhamdulillah, saya dapat juga menjaringkan gol pada perlawanan akhir ini. Ini semua adalah hasil kerjasama semua pemain.

"Begitu juga dengan sorakan padu penyokong. Tanpa mereka, mungkin kurang bersemangat," kata pemain yang mula menyarung jersi Terengganu sejak tahun 2008 itu.

Jelas Ahmad Nordin lagi, pada awalnya, dia agak gugup memandangkan ini kali pertama dia beraksi di pentas final.

Bagaimanapun katanya, lama-kelamaan perasaan itu semakin hilang dan dia semakin berkeyakinan untuk menguasai bola.

"Saya harap semangat ini dapat diteruskan pada saingan liga kerana kita masih ada baki dua perlawanan lagi," kata pemain yang masuk menggantikan Ismail Faruqi Ashaari dalam perlawanan akhir itu. - Utusan

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Iklan Mangga